Címlap Hírek Hétvége Mátraverebély-Szentkúton - 2016 január

    Hétvége Mátraverebély-Szentkúton - 2016 január

    Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye állandó diakónusai és feleségeik közös hétvégén vettek részt Mátraverebély-Szentkúton január 16-17-én.

     

    A hétvégére bejelentett havazás és szibériai hideggel mit sem törődve indultunk el szombaton reggel Mátraverebélyre, ahol két csodálatos napsütéses napot töltöttünk. Akik már többször is jártak itt, meglepetten vették észre, mennyire átalakult és megszépült ez a hely.

    Az út izgalmait kipihenve, a program megbeszélése után közös Szentmisére és zsolozsmára került sor. A homíliából, melyet Szojka Árpád diakónus mondott, megtanulhattuk, hogy mindenkinek szüksége van változásra, fejlődésre.

    A friss levegő és az utazás álmosító hatását kipihenve délutáni együttlétünk során Kató Csaba diakónus és felesége, Ágota játékos, interaktív programja ráirányította figyelmünket, hogy ajándékot csak akkor tudunk adni, ha képesek vagyunk elfogadni annak az ajándékát, akit meg szeretnénk ajándékozni. Rávezetett bennünket arra is, hogy a kommunikációban milyen fontos az egyszerű, tömör és világos fogalmazás. Érdekes volt felismerni, hogy manapság nem mindenki érti ugyanazt az egyértelműnek gondolt szavak alatt.

    A komoly dolgok mellett jutott idő játékra, amikor is „vérre menő” vitában győztük meg egymást arról, milyen tárgyak a legszükségesebbek egy sivatagi repülőgép-szerencsétlenség túlélése esetén. Hasznos gyakorlat volt véleményeinket ütköztetni és megállapodásra jutni egymással.

    Az esti zsolozsma után Peregrin atya készségesen mutatta be a templomot, és mesélte el, hogy milyen nehézségek és mennyi munka árán sikerült ilyen széppé varázsolni nemzeti kegyhelyünket.

    Az est további része kötetlen beszélgetéssel és együttléttel telt némi süti és üdítő ital mellett.

    Vasárnap a ferences barátokkal közösen végeztük a reggeli dicséretet, majd a szentmisén Kerékjártó Mihály diakónus prédikációja adott újabb gondolatokat.

    A délelőtt folyamán előadást hallottunk a bibliában szereplő szegényekről és megtudhattuk, hogy az evangéliumi szegénység nem feltétlenül fizikai értelemben vett szegénységet jelent. Végül Ádám atya elemezte számunkra Ferenc pápa újévi üzenetét.

    A két nap során sok új gondolattal lettünk gazdagabbak. Jó volt tanulni egymástól, nagy élmény volt megtapasztalni a közösségben rejlő erőt és összetartást.

    Köszönjük mindazoknak, akik kitalálták, megszervezték ezt az együttlétet. Köszönet azoknak is, akik különféle szolgálatokat vállaltak, és mindazoknak, akik ott voltak, és nem zárták magukba tudásukat, tapasztalatukat, hanem megosztották, hogy mindannyian gazdagodjunk belőle.

    Lovász Péter

    Fotó: Lindmayer Ferenc

    További képek

     
    Névnap
    Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.